Název suroviny Množství
        HRAŠKOVÉ MÁSLO S NIVOU  
HRAŠKA 60 g
Voda 360 g
Olej 60 g
Niva 70 g
MAHÁ koření 1/2 čajové lžičky
Sůl  
        OCHUCENÍ POMAZÁNKY  
Pažitka 10 g
Nakládaný okurek 15 g
Sůl  

 

Příprava HRAŠKOVÉHO másla s nivou 

MAHÁ koření krátce orestujeme na oleji, přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Před koncem varu přidáme do HRAŠKOVÉHO másla nakrájenou nivu na kousky a za stálého míchání ji necháme rozpustit.
Necháme vychladnout.
Po vychladnutí vyšleháme na hladký krém.

Ochucení pomazánky

Pažitku a nakládaný okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do vyšlehaného HRAŠKOVÉHO másla. Podle potřeby dosolíme.

Způsob podávání

Pomazánka z HRAŠKOVÉHO másla je velmi lahodná a výživná. Není nutné přidávat další tuk. Velmi jemného ochucení dosáhneme pomocí čerstvého kopru, libečku, petrželky apod.

Poznámka

HRAŠKU je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v HRAŠKOVÉM másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. HRAŠKU je důležité v jídle dobře provařit minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Pomazánky můžeme nutričně obohatit přidáním jemně mletého lněného semínka či jiného semínka.
Pomazánky vaříme v poměru 1:6 (100 g HRAŠKY : 600 ml vody). HRAŠKU můžeme vařit i v poměru 1:5, zejména vaříme-li větší množství pomazánky a nevyvaříme tolik vody.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Alergeny

MAHÁ koření (hořčičné semínko), niva.

TOPlist

Dobrý den