Název suroviny Množství
HRAŠKA 300 g
Voda 350 ml
Zelí hlávkové 300 g
Mrkev 100 g
Petrželová nať 5 g
Tuk na smažení  



Postup pro přípravu

HRAŠKU rozmícháme s vodou na těstíčko. Přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, nakrájenou petrželovou nať a všechno smícháme dohromady na těsto. Konzistence těsta je jako těsto na bramboráky. Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody nebo HRAŠKY.

Jednou lžící těsto nabíráme a druhou strháváme malé nočky do vyšší vrstvy rozpáleného tuku. Při smažení nočky neustále obracíme, aby smažení probíhalo rovnoměrně. Smažíme dozlatova z obou stran. 

Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a papírovém ubrousku. Těstíčko je správně prosmaženo, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. 

 Způsob podávání

Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší, s dresinkem či zeleninovým salátem.

Poznámka

Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. HRAŠENKY se pak nepřilepí ke dnu a nenasáknou tuk. HRAŠENKY do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla - nenasáknou tuk.

Chuť HRAŠKY: Je důležité, aby HRAŠENKY byly dobře prosmažený. Pokud je HRAŠKA na obalování správně připravena (prosmažená) její chuť je jemně pikantní a není cítit po hrachu. HRAŠKA na zahuštění má lahodnou neutrální chuť a také není cítit po hrachu.

Kategorie: Recepty na slano

TOPlist

Dobrý den