Tato polévka je velmi rychlá, výživná a sytivá. Zvyšujeme podíl luštěnin ve svém jídelníčku (mělo by se jíst 20 kg na osobu a rok , ale podle statistiky se jí pouze 1 kg na osobu a rok) a navíc úprava Hrašky nenadýmá.

Název suroviny Množství
Voda / Vývar 1500 ml
Hraška 50 g
Cibule 1 malá (50 g)
Česnek 2 stroužky (10 g)
Olej 3 lžíce (30 g)
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Majorána  
Sůl  

 

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Ke konci varu přidáme majoránku a 2/2 třeného česneku. Dle potřeby osolíme.

Podáváme

Je to smetanově nahoustlá výživná polévka. Jako vložku vkládáme na kostičky nakrájenou a osmahnutou housku nebo chléb.

Poznámka

Polévku též můžeme vylepšit jogurtem nebo smetanou, ale není to nutné.
Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den