Při přípravě letních polévek využijeme zeleninu, kterou máme právě po ruce. Zahustíme-li polévku Hraškou, získáme jemnou výživnou polévku.

Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1500 ml
Hraška 50 g
Cibule 1 malá (50 g)
Rajčata 1 střední  (100 g)
Paprika čerstvá 1 menší (100 g)
Květák 1 menší růžička (50 g)
Olej 3 lžíce (30 g)
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Petrželová nať  
Sůl  

 

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, papriku, rajčata, květák a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Do hotové polévky přidáme jemně krájenou petržel.

Poznámka

Polévku též můžeme vylepšit jogurtem nebo smetanou, ale není to nutné.
Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den