Název suroviny Množství
Cizrna 50 g
Voda / Zeleninový vývar 1000 ml
HRAŠKA 30 g
Olej 3 lžíce (30 g)
Cibule 1 malá (75 g)
Celer 40 g
Mrkev 40 g
Petržel 40 g
Brambory 2 velké (150 g)
Kyselé zelí 200 g
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Česnek 2 stroužky (10 g)
Zázvor mletý  
Sůl  
Bobkový list 1 ks
Nové koření 2 ks
Majoránka 1/4 čajové lžičky
Mléko / Sójové mléko/ Smetana 250 ml
Petrželová nať  

 

Postup pro přípravu

Cizrnu namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a cizrnu uvaříme v čisté vodě spolu s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Před koncem varu cizrnu osolíme. Vývar z cizrny použijeme na přípravu polévky.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Přidáme MAHÁ koření, polovinu třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Kysané zelí nakrájíme nadrobno (je-li potřeba), vložíme do polévky a krátce povaříme. Přidáme mléko, cizrnu, mletý zázvor, majoránku, zbytek třeného česneku a krátce povaříme.

Podáváme

Na talíři sypeme jemně krájenou petrželovou natí.

Poznámka

Je velmi zdravé polévky i omáčky zahušťovat HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou i velmi zdravé. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

 

 

 

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den