Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1400 ml
Hraška 30 g
Mléko /Mléko sójové 100 ml
Olej 3 lžíce (30 g)
Brambory 50 g
Celer 25 g
Petržel 25 g
Mrkev 25 g
Kapusta 25 g
Hrášek mražený 25 g
Cibule 1 malá (50 g)
Česnek 1 stroužek (5 g)
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Muškátový květ  
Petrželová nať 5 g

 

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) a kapustu. Přidáme MAHÁ koření, muškátový květ, polovinu třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme mléko, zbytek třeného česneku, mražený hrášek a petrželovou nať. Krátce povaříme jen až se hrášek rozpustí.

Poznámka

Je velmi zdravé zahušťovat polévky i omáčky HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou i velmi výživné. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny. Je velmi důležité všechny mouky v pokrmu povařit 20 minut. Jídlo je pak dobře stravitelné a nezatěžuje naše trávení.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

 

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den