Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1300 ml
Hraška 30 g
Fazole 100 g
Brambory 250 g
Cibule 1 střední (100 g)
Česnek 2 stroužky (10 g)
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Olej 3 lžíce (30 g)
Sůl 5 g
Sladká paprika mletá 10 g
Majoránka 0,5 g
Petrželová nať 5 g

 

Postup pro přípravu

Fazole namočíme přes noc, ráno vodu slijeme, fazole vložíme do čisté vody a uvaříme do měkka.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, polovinu třeného česneku, sladkou papriku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Ke konci varu přidáme uvařenou fazoli a ještě krátce převaříme. Nakonec ochutíme majoránkou a zbytkem třeného česneku.

Poznámka

Je velmi zdravé zahušťovat polévky i omáčky HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou i velmi zdravé. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny. Je velmi důležité všechny mouky v pokrmu provařovat 20 minut, jídlo je stravitelnější a nezatěžoje naše trávení.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

 

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den