Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1100 ml
Hraška 30 g
Olej 3 lžíce (30 g)
Špenát mražený 200 g
Brambory 300 g
Cibule 1 malá (75 g)
Česnek 2 stroužky (10 g)
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Mléko / Sójové mléko 250 ml
Muškátový oříšek  
Sůl  

 Postup pro přípravu 

Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme MAHÁ koření, muškátový oříšek, polovinu třeného česneku a vše krátce orestujeme .
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme mražený špenát, mléko, zbytek třeného česneku a krátce povaříme, až se špenát v polévce rozpustí.

Poznámka

Polévky i omáčky je dobré zahušťovat HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

 

 

 

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den