Bramboračka má stálé místo na našem stole. Je snadná na přípravu a přitom výživná. Obzvláště když jí můžeme vylepšit čerstvě nasbíranými houbami nebo místo jíšky z bílé mouky použijeme na zahuštění HRAŠKU.

Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1400 ml
Olej 3 lžíce (30 g)
Brambory 350 g
Celer 20 g
Petržel 20 g
Mrkev 25 g
Kapusta 25 g
Cibule 1 malá (50 g)
Česnek 1 stroužek (5 g)
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Hraška na zahušťování 30 g
Majoránka  
Petrželová nať 5 g

 

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a 1/2 třeného česneku. Přidáme MAHÁ koření, jemně krájenou kořenovou zeleninu a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme 2/2 třeného česneku, majoránku a ozdobíme petrželovou naťí.

Poznámka

Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.


 

 

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den