Zelňačka naší babičky vás v sychravých dnech potěší na těle i na duchu. Dobrou chuť!

Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1250 ml
HRAŠKA 30 g
Olej 3 lžíce (30 g)
Cibule 1 malá (75 g)
Celer 40 g
Mrkev 40 g
Petržel 40 g
Brambory 2 velké (200 g)
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Česnek 2 stroužky (10 g)
Zázvor mletý  
Sůl  
Majoránka 1/4 čajové lžičky
Kyselé zelí 200 g
Mléko / Smetana / Sójové mléko 250 ml
Nové koření 3 kuličky
Petrželová nať  

 

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Přidáme MAHÁ koření, polovinu třeného česneku a vše krátce orestujeme. Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

Kysané zelí nakrájíme nadrobno (je-li potřeba), vložíme do polévky a krátce povaříme. Přidáme mléko a necháme přejít varem. Nakonec přidáme mletý zázvor, majoránku a zbytek třeného česneku. Na talíři posypeme jemně krájenou petrželovou natí.

Poznámka

Toto je recept na zelňačku mojí maminky. Existuje hodně receptuů na
Je velmi zdravé polévky i omáčky zahušťovat HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou i velmi výživné. Jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

 

 

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den