Čočková polévka podle pravdivých zvyklostí nosí penízky, ale hlavně v zimě pěkně zahřeje a velmi si na ní pochutnáte!

Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1250 ml
Čočka 150 g
Hraška
60 g
Olej 3 lžíce (30 g)
Cibule 1 střední (100 g)
Celer 50 g
Mrkev 50 g
Petržel 50 g
Česnek 1 stroužek (5 g)
Sůl 5 g
MAHÁ koření 1 čajová lžička (5 g)
Majoránka  
Bobkový list 1 ks
Nové koření 2 ks

 

Postup pro přípravu 

Čočku přebereme a namočíme přes noc. Ráno vodu slijeme a čočku dáme do čisté vody vařit spolu s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Vývar z čočky použijeme na přípravu polévky.
Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Přidáme MAHÁ koření, muškátový květ, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Zalijeme horkou vodou (vývarem), osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec přidáme uvařenou čočku, osolíme a polévku dochutíme třeným 2/2 třeného česneku a majoránkou.

Poznámka

Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den