Boršč je nejoblíbenější ruská polévka a připravuje se na vícero způsobů. Boršč zahuštěný Hraškou je výživná přesnídávková polévka. Maso v polévce můžeme nahradit Klaso klobásou nebo uzeným tofu nakrájeným na kostičky.

 

Název suroviny Množství
Voda / Zeleninový vývar 1500 ml
Hraška 30 g
Mrkev 30 g
Petržel 30 g
Mrkev 30 g
Cibule 30 g
Rajčata 50 g
Zelí hlávkové 40 g
Brambory 1 malá (50 g)
Červená řepa 1 čajová lžička
Plátek citrónu (chemicky neošetřený) 1 plátek
Olej 3 lžíce (30 g)
Smetana / Smetana sójová 100 ml
Ceria / Klaso klobása / Tofu uzené 150 g
MAHÁ koření 1 čajová lžička
Nové koření 3 kuličky
Bobkový list 3 kuličky
Paprika sladká  1/4 čajové lžičky
Sůl  

Postup pro přípravu

Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), zelí a rajčata. Přidáme MAHÁ koření, 1/2 třeného česneku a vše krátce orestujeme.
Přidáme HRAŠKU a mícháme dohladka, až nejsou žádné žmolky. Přidáme na kostky nakrájené brambory, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou (vývarem). Přidáme nové koření, bobkový list, sladkou papriku, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou. HRAŠKA je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Mezitím zvlášť uvaříme červenou řepu, oloupeme ji a nakrájíme na nudličky.
Když je boršč uvařený, vložíme do něho připravenou řepu, vmícháme smetanu a polévku necháme přejít varem.
Chceme-li mít polévku vydatnější, vložíme do každé porce polévky nakrájenou a na oleji osmahnutou Klaso klobásu anebo uzené tofu.

Podáváme

Polévku podáváme s petrželovou natí.

Poznámka

Polévky i omáčky zahušťujeme HRAŠKOU namísto běžně používané bílé mouky. Tyto polévky a omáčky jsou lahodně krémové a současně jsou zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
MAHÁ koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.



 

 

Kategorie: Polévky a guláše

TOPlist

Dobrý den