Recept na koláčky s Hraškou Vanilkou Vám nabízí postup na upečení lahodné sladkosti, ale zároveň získáte i tipy na 5 variant náplní koláčků.

 

Ingredience:

hladká mouka 250 g
polohrubá mouka    250 g
cukr 100 g
Hera 200 g
mléko 300 ml
droždí 25 g
Hraška Vanilka 30 g
sůl 1 špetka

 

 

Pracovní postup:

  1. Z jednotlivých surovin vypracujeme těsto a dáme na teplé místo kynout.
  2. Po vykynutí těsto rozválíme na válu na placku 1 cm silnou a vypichujeme kolečka (tím docílíme stejných tvarů) nebo z těsta vyválíme váleček potřebné tloušťky, ten nakrájíme na plátky, které vytvarujeme do kulata.
  3. Poté vložíme náplň, zabalíme a dáme na vymazaný plech, na teplé místo dokynout asi 20 minut.
  4. Po dokynutí na plechu potřeme povrch koláčků mlékem, žloutkem nebo rozšlehaným vejcem.
  5. Povrch potřeme povidly či marmeládou, ozdobíme sypáním, vložíme do vyhřáté trouby na 200–230 °C na asi 8–10 minut pečeme (doba se řídí velikostí koláčů). Upečené koláče potřeme mlékem, aby byl povrch vláčný, nebo máslem, aby koláčky voněly.
  6. Množství mléka na zadělávání je pouze orientační a mění se s kvalitou použitých surovin. Mléko proto přidáváme postupně po částech a průběžně hodnotíme dosahovanou hustotu těsta.

 

Náplně koláčků:

 

Povidlová:

povidla 140 g
skořice, hřebíček    

Jsou-li povidla hustá, rozředíme je podle potřeby vlažnou vodou nebo mlékem***.

 

Maková:

mák 80 g
celozrnná mouka 20 g
rozinky přírodní cukr* 50 g
skořice, hřebíček, badyán     
voda 350 ml
sůl 1 špetka

Mák umeleme a s celozrnnou moukou uvaříme na hustou kaši. Poté ochutíme a necháme vychladnout.

Rychlejší varianta: Pomletý mák spaříme horkým mlékem***, smícháme s hrozinkami a cukrem*.

 

Ořechová:

ořechy 120 g
přírodní cukr*     6 g
mléko 70 ml

Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem* a podle potřeby zředíme mlékem nebo vlažnou vodou.

 

Jablková:

jablka 500 g
rozinky     50 g
skořice  

Jablka nastrouháme a smícháme s rozinkami a skořicí. Jsou-li jablka šťavnatá, můžeme přidat trochu ovesných vloček, mletých oříšků nebo opražené strouhanky.

 

Tvarohová:

tvaroh 250 g
přírodní cukr 50 g
puding (1 lžíce) 10 g
vanilkový cukr 1
1/3 lžičky kurkumy      
sůl 1 špetka

 

* můžeme nahradit třtinovým cukrem, fruktózou, rýžovým, pšeničným, javorovým či agávovým sirupem

** můžeme nahradit olejem nebo palmovým tukem

*** můžeme nahradit sójovým mlékem

Kategorie: Recepty na sladko