Náhrada vajec Hraškou

vejce-hraskaJednou z možností jak nahradit v jídle vajíčka a ještě navýšit nutriční hodnotu pokrmu je použití Hrašky. Hraška je unikátní český výrobek z ryze přírodních produktů, který neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Je to lahodná hrachová směs, která se vyrábí ve třech chuťových variantách.

 

DÁVKOVÁNÍ   

1 vejce = 1 lžíce = cca 20 g Hrašky anebo na 1kg mouky dáváme 100 g Hrašky. (Skutečné množství Hrašky je potřeba vyzkoušet dle typu těsta a druhu použitých mouk. V některých případech stačí 15 g, např. při přípravě palačinek či kynutého těsta).

VLASTNOSTI

  • Hraška je výživná směs hrachu a bezlepkových obilovin, obsahuje kvalitní bílkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem železa, hořčíku a zinku. Diabetici ocení, že má navíc nízký glykemický index, což je pro ně velmi důležité.
  • Vlastnosti Hrašky umožňují snížení nebo úplné vynechání vajíček v pokrmech.
  • V těstech napomáhá spojení jednotlivých mouk a zlepšuje kvalitu těsta, obzvláště při použití celozrnné nebo bezlepkové mouky. Běžně má větší množství těchto mouk v pečivu za následek těžkost, suchost a drobivost moučníku.
  • Hraška dodá moučníkům pěknou barvu a zlepší jejich výživnou hodnotu. S těstem se bude lépe pracovat a výsledný pokrm získá na chutnosti i lehkosti. Nebude se drobit a současně ani neztratí na křehkosti.
  • Nutno však říci, že Hraška při vaření nenahradí našlehaný sníh z vaječných bílků.

POUŽITÍ

Hrašku buď jednoduše smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme obvyklým způsobem nebo ji nejprve smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak postupujeme jak jsme zvyklí. Při druhém způsobu se výrazně zvýší účinnost náhrady vajec v těstě. Konkrétní použití pro každý druh Hrašky uvádíme dále.

1. Hraška na zahušťování (jemná)

Používáme při přípravě:
  1. slaného pečivaknedlíků jak kynutých tak i bramborových
  2. těstovin
  3. noků a halušek
  4. zavářky do polév
  5. kyslaných palačinek a lívanců
  6. placek a karbanátků nebo sekané
  7. Při přípravě jídel typu míchaná vajíčka, lečo, květákový mozeček, slané nákypy a zapékaná jídla 
    • Z Hrašky uvaříme bešamelovou omáčku.
    • Pro 5 osob smícháme 100 g Hrašky a 600 ml vody a 20 minut povaříme.
    • Bešamelovou omáčku smícháme se zapékaným pokrmem a dáme zapéct do trouby anebo přidáme do špenátu či leča namísto vajíček.

2. Hraška na obalování (pikantní)

Tento výrobek je oproti Hrašce na zahušťování ochucen česnekem a chilli kořením. Je používán především jako lahodné těstíčko na obalování, které šetří čas a skvěle chutná.

Obalením řízků (zeleninové, sýrové, houbové aj.) v Hrašce zdravě nahrazujeme nejen vejce, ale i celý trojobal (bílá mouka, vejce, strouhanka).

Postup při obalování:

  • Pro 4 osoby smícháme 100 g Hrašky a 200 ml vody nebo mléka.
  • Jakékoli řízky, brokolici, květák, žampiony aj. obalíme nejprve v suché směsi Hrašky a pak namáčíme v těstíčku.
  • Klademe do horkého tuku a osmažíme
  • Obalený řízek by měl mít zlatavou barvu a lahodnou chuť. Pokud je nahořklý a chutná po hrachu, není těstíčko dobře prosmažené

Tipy k obalování:

  • Vyzkoušejte cibulové kroužky obalené v Hrašce.
  • Pokud budete v Hrašce obalovat sýr, doporučujeme ho po naporcování dát do mrazáku a obalovat až po zamrazení. Obalujeme nejprve v suché směsi a pak v těstíčku z Hrašky.  Vkládáme do horkého tuku a osmažíme z obou stran. Sýr díky tomu při smažení nevyteče.
  • Hraškou na obalování můžeme nahradit vajíčka při přípravě bramboráků, sekané či karbanátků. Stačí odměřené množství Hrašky vmíchat do pokrmu a není nutné použít ani strouhanku.

    3. Hraška Vanilka

    Je lahodná hrachová směs sloužící k náhradě vajíček ve sladkých těstech. Hraška Vanilka je jemně ochucena přírodní vanilkou a oslazená fruktózou. Fruktóza má o 30 % vyšší sladivost než cukr a má nízký glykemický index.

    Odměřené množství Hrašky přidáme do mouky anebo nejprve Hrašku smícháme s tekutinou, necháme cca 10 minut odstát a pak promícháme s moukou a postupujeme, jak jsme zvyklí.

    Hrašku Vanilka uplatníme jako náhradu vajíček při přípravě:

    1. Palačinek a lívanců
    2. Kynutých knedlíků a koláčů
    3. Nejrůznějších moučníků, perníků a cukroví
    4. Na přípravu obalovaného ovoce v těstíčku 
      • Příprava těstíčka: 100 g Hrašky Vanilka smícháme s 200 ml mléka či vody
      • Jablka, ananas, banány aj. nakrájíme na kousky a nejprve obalíme v suché směsi z Hrašky Vanilka a pak v těstíčku
      • Klademe do horkého tuku a osmažíme z obou stran
       5. Zapékání a příprava nákypů a žemlovek:
      • Při zapékání uvaříme Hrašku Vanilka pro lepší stravitelnost na bešamelovou omáčku.
      • Příprava omáčky pro 5 osob: 100 g Hrašky Vanilka povaříme 20 minut s 600 ml vody či mléka.
      • Po uvaření smícháme omáčku se zapékaným pokrmem a dáme péci do trouby

    Tip k zapékání: Provařením Hrašky Vanilka předem se vyhneme riziku, že při krátkém zapečení zůstane syrová. Chuť pokrmu bude lahodná, nikoli nahořklá s chutí po hrachu.

    SKLADOVÁNÍ

    Hraška se skladuje stejně jako každá jiná mouka na suchém místě. Záruční doba je jeden rok.

    CENA

     Náhrada vajec Hraškou

    Hmotnost

    balení

    Cena

    20 g za 1 vejce

    [Kč/kg]

    [Kč/vejce]

     V prodejně

    250 g 

    160 

    3,2 

    1 kg 

    130 

    2,6 

     Na objednání

    10 x 1 kg 

    100 

    2,0 

    50 x 1 kg 

    80 

    1,6 

     

    Kategorie: Hraška